Digital mässa matchade jobbsökande studenter med globala företag

En av de största karriärmässorna vid Jönköping University (JU), Nextstep, ägde rum digitalt tisdagen den 2 mars. Mässan anordnas av studenter från Jönköping International Business School (JIBS) och Tekniska högskolan (JTH) och bjöd på livechattar, presentationer och en ny digital headhunting-funktion för de deltagande multinationella företagen.

- Vi tror faktiskt att det här nya formatet kommer generera fler jobb för våra studenter, eftersom Nextsteps digitala plattform har gjort jobbsökningsaspekten mer strömlinjeformad och koncentrerad, säger Emelie Ramsö, student på JIBS och en av projektledarna för Nextstep.

A laptop open with startpage of Nextstep digital career fair on the screen.

Startsidan på Nextstep mässan, där 25 företag fanns i sina egna digitala montrar.

När JU-studenterna klev in i den digitala lobbyn på karriärmässan under tisdagsmorgonen den 2 mars fanns det 25 företag som väntade på att få träffa dem. Genom att klicka på företagets digitala monter kunde deltagarna inte bara gå med i livechattar och starta personliga videosamtal med företagsrepresentanterna, utan också se vilka jobb som fanns tillgängliga hos företaget.

Two students stand in front of a laptop, filming themselves in a room with a black backdrop.

Nextstep-projektledarna Emelie Ramsö och Kalle Norrman, under livesändningen från Nextstep-studion på JIBS.

- När jag loggade in på mässan kunde jag se vilka jobb som matchade min profil. Det fick mig att få upp ögonen för karriärvägar som jag inte hade funderat på tidigare, vilket var viktigt för mig, säger John Marthinson, som går sitt tredje år på JIBS. Det har varit stressande att försöka hitta ett jobb mitt under en pandemi. Jag behövde verkligen den här mässan eftersom den gav mig en chans att få en personlig kontakt med företag.

Några företag nådde en bredare publik

Under dagen hölls också fem livepresentationer från revisionsbolaget Mazars, Jönköpingsbaserade holdingbolaget Herenco, Science Park, Länsförsäkringar och teknikföretaget Lime.

- Fördelen med den här digitala plattformen är att företagen kunde nå alla mässans besökare samtidigt. Till exempel fick alla studenter ett popup-meddelande när en livepresentation startade, och detta innebar att fler studenter kunde delta under presentationerna. I en fysisk lokal vore det inte möjligt att leda alla studenter till scenområdet på samma sätt, säger Kalle Norrman, en av projektledarna för Nextstep.

JU-studenter kan komma in för att "besöka" företag, till exempel Husqvana Group.

Riktad headhunting

Nextstep använde karriärportalen Graduateland för årets digitala mässa. Deras system erbjuder en så kallad "källfil"-funktion som gör det möjligt för företag att filtrera ut studenter med en viss utbildning eller erfarenhet och kontakta dem direkt via videosamtal för att prata om specifika karriärmöjligheter.

- Jag har pratat med många bra kandidater under Nextstep, säger Linda Petersson, Learning Coordinator på Husqvarna Group. Vi ville marknadsföra vårt traineeprogram och kunde använda källfils-funktionen för att filtrera ut studenter som tar examen 2022. Det är mycket viktigt för Husqvarna Group att den här karriärmässan finns i Jönköping och att vi engagerar oss i högskolan genom den. Vi kommer definitivt att delta nästa år igen, oavsett om mässan är ett digitalt evenemang eller inte, säger hon.
2021-03-03