Cirkulär lösning vinner Innovation Race for Sustainability

Det vinnande laget (från vänster); Carlotta Schäfer, Pauline Held, Juliette Nicolodi, Aneta Benedigova, Jef Vloeberghs, Pauline Held och Femke van Verre.

Den 17-19 oktober gick årets upplaga av studenttävlingen Innovation Race for Sustainability av stapeln. 150 studenter från Jönköping International Business School (JIBS) deltog i tävlingen med uppdrag att generera nya, hållbara lösningar baserade på cirkulär ekonomi för några av länets väletablerade företag. Utmaningen resulterade i skarpa koncept som ska hjälpa företagen att möta framtidens utmaningar – hållbart och framgångsrikt.

Det var fjärde året som tävlingen, som är ett samarbete mellan Science Park, ALMI och Jönköping University, genomfördes. Med start klockan 9.00 i måndags morse hade studenterna 24 timmar på sig att lösa en verklig hållbarhetsutmaning från ett av de deltagande företagen. Evenemanget blev ett innovativt nav där studenter, företag och affärsutvecklare möttes.

I år deltog fem företag i Innovation Race och presenterade verkliga utmaningar från sin dagliga verksamhet. Carina Blom, certifierad innovationsledare på Science Park, är mycket imponerad av det engagemang som studenterna visat under tävlingsdagarna.

– De gick in för uppgiften stenhårt! Självklart drivs de av själva tävlingsmomentet, men framför allt är det möjligheten att bidra till företagens hållbarhetsutmaningar och skapa en möjlig affär som tänder den riktiga gnistan. Företagen har stort förtroende och gillar studenternas sätt att tänka utanför boxen, säger Carina.

Från idégenerering till pitch på 24 timmar

Studenterna delades in i 26 tävlande lag med uppdrag att lösa en av de fem utmaningar som företagen stod för. Efter 24 timmars hårt arbete presenterade grupperna sina lösningar för företagen, som sedan var och en utsåg en favorit som gick vidare till den stora finalen.

Ett av de tävlande lagen pitchar sin idé under finalen.

Efter tuffa överläggningar i juryn, bestående av representanter från JIBS, Starbright Invest, ZiGrid och Science Park, tillkännagavs det vinnande laget som bestod av Jef Vloeberghs, Aneta Benedigova, Femke Van Verre, Juliette Nicolodi, Pauline Held och Carlotta Schäfer. Det var deras innovativa lösning på MP Bolagen kan återanvända sina kabelstegar, med fokus på cirkularitet och social hållbarhet, som tog dom hela vägen till förstaplatsen. Därmed kammade de hem 15 000 kronor och ett exemplar av boken "Exponentiella klimatförändringar" av Rebecka Carlsson.

Vinnarna var trötta men mycket glada och kunde konstatera att det varit värt att arbeta fram till 4:00 på morgonen.

– Jag är så glad att vi vann. En del av oss i laget har sett fram emot den här utmaningen i två år. Det kändes fantastiskt att äntligen få omsätta allt vi lärt oss genom åren i praktiken. Vi gillade vårt case och kom fram till en bra lösning. Jag är superglad och stolt över oss men väldigt trött, säger Carlotta Schäfer.

Juryns motivering:

"Vinnaren av årets Innovation Race for Sustainability är ett team som med en kreativ presentation fångade juryns intresse, genom att med oss på en virtuell rundtur. Teamet har en genomtänkt affärsprocess med tydliga roller och ett affärsupplägg i form av ett dotterbolag. Det finns ett holistiskt hållbart perspektiv – både miljömässigt, socialt och ekonomiskt – som går väl i linje med företagets värderingar och de tre befintliga grunderna. Vinnarna är team #6 och MP Bolagen.”

Utmaningen från MP Bolagen:

"Vi vill utforska ett sätt att återanvända produkter istället för att ta ner dem och slänga dem i en container. Vi tror att många av våra produkter kan återanvändas, eftersom de till viss del är dolda och fyller sin funktion perfekt, trots att de använts tidigare."

Deltagande företag

MP Bolagen

FC Gruppen

Ekaskog

Nevotex

LänsförsäkringarContent

2022-10-21