JU Solar Team tror på guld i World Solar Challenge
JU Solar Team tävlar den 22-29 oktober i Bridgestone World Solar Challenge i Australien. De har en rekordsnabb bil och kör för guld.
- Vi siktar alltid på guld, men den här gången tror vi på det, säger Dag Raudberget, kurslärare inom solbilsprojektet på Jönköping University (JU).
Solbilsprojektet ges som fyra separata kurser vid JU där studenterna bygger en bil som drivs av solenergi. Nu är studenterna som läser kurserna framme vid slutmålet, att tävla i Bridgestone World Solar Challenge, vilket brukar beskrivas som VM för solbilar. Loppet är på drygt 300 mil och korsar den australiska kontinenten, från Darwin i norr till Adelaide i söder. Rikard Månson, teamledare för den här omgången av JU Solar Team, har en bra känsla inför tävlingen.
- När vi har testkört bilen har vi kommit upp i de hastigheterna vi vill och tror vi behöver för att kunna ta guld. Men det är en tävling och vi ska ha turen på vår sida också, säger Rikard Månsson.
”Har laddat för det här i 1,5 år”
Cirka 35 lag deltar i den här upplagan av Bridgestone World Solar Challenge och de nederländska och belgiska lagen brukar tillhöra favoriterna. JU Solar Teams bästa resultat hittills i tävlingen är en åttondeplats från 2017. De räknar med att både förbättra den placeringen och att lämna de båda andra svenska solbilarna från Chalmers och Högskolan i Halmstad bakom sig.
- Jag hoppas verkligen vi slår dem, jo, det kommer vi att göra. Vi har laddat för det här i 1,5 år och vår strategi är att köra så energieffetkivt och hålla en så hög medelhastighet som möjligt. Batteriet ska vara på noll när vi passerar mållinjen, annars har vi kört för sakta, säger Rikard Månson.
Har väldigt roligt tillsammans
En styrka som de 21 studenterna i JU Solar Team själva framhåller är att de har väldigt roligt tillsammans. De har tagit fram en ny solbilmodell, som är strömlinjeformad med inbyggd förarkabin och som kör på tre hjul istället för fyra. Den heter Axelight efter lagets huvudsponsor Axelent och har en topphastighet på 170 km/h. De hoppas kunna hålla en snitthastighet på 90 km/h under tävlingen, vilket är 15-20 km/h högre än tidigare och det borde ge stora resultat, enligt Dag Raudberget. Han är tillsammans med Magnus Andersson kurslärare för solbilskurserna som ges vid Tekniska Högskolan (JTH) vid JU. I JU Solar Team ingår även alumner och annan personal från JTH. Bland dem finns skolans vd Ingrid Wadskog, som är en av flera som kommer att serva teamet med mat.
I samarbete med det regionala näringslivet
- Jag är, som vanligt, imponerad över att studenterna satsar så mycket tid och kraft på solbilen och att slutresultatet blir så bra. Det är roligt att JU Solar Team samlar studenter från olika skolor och program på JU och att det sker i samarbete med det regionala näringslivet. Jag tror det kommer att gå jättebra för dem i tävlingen, säger Ingrid Wadskog.
ST Microelectronics är platiniumsponsor till årets JU Solar Team och Hans-Åke Gustafsson, Project Manager SW Tools på företaget, är imponerad över att studenterna har kommit så långt med årets solbil.
”Roligt att se studenternas drivkraft”
- Den verkar väldigt avancerad sett till både mekanik, elektronik och styrsystem. Det har varit roligt att träffa studenterna och se deras drivkraft. De har höga ambitioner och jag tror de har goda chanser i tävlingen. Jag vill säga att de vinner, men tror att de åtminstone kommer bland de fem främsta lagen, säger Hans-Åke Gustafsson.
Den 20 oktober klockan 10.00 (svensk tid) hålls en livesändning med JU Solar Team från Australien på Tekniska Högskolans Linkedin-konto, som du hittar här Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.
Läs mer om JU Solar Team här Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.
Läs mer om Bridgestone World Solar Challenge och följ tävlingen här Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster. (på engelska)
- Universitetslektor produktutveckling
- Tekniska Högskolan
- dag.raudberget@ju.se
- +46 36-10 1676
- Universitetsadjunkt industridesign
- Tekniska Högskolan
- magnus.andersson@ju.se
- +46 36-10 1673