Inger Ahlstrand
Nämnder, råd m.m.
Under de senaste 20 åren har behandlingsstrategier för personer med reumatoid artrit (RA) dramatiskt förändrats. Rutiner för tidig diagnos, tidig aggressiv medicinering har etablerats och sjukdomsaktivitet minskat. Även om funktionshinder för personer som behandlas med nya läkemedel minskar, beskrivs effekterna av sjukdomen på dagliga aktiviteter och delaktighet som alltför hög. Även om funktionshinder har minskat rapporteras sämre generell hälsa vilket ökar behov och krav på delaktighet. Personer med RA arbetar i högre grad, har mindre funktionshinder och större behov av att kunna göra sina egna prioriteringar. Trots ett välstrukturerat omhändertagande tidigt så fortsätter många personer med RA att rapportera en hög smärtintensitet. Smärta uttrycks av patienterna som högst prioriterat för behandling på grund av sina konsekvenser.
Olika metodologiska tillvägagångssätt används i denna avhandling i syfte att ge en mer omfattande förståelse av smärta och delaktighet i viktiga aktiviteter hos personer med RA. Internationellt inom reumatologin efterfrågas att forskning bör grunda sig på erfarenheter från de som lever med RA. Det personliga perspektivet är därför viktigt men sådana beskrivningar av smärta och uppfattningar om hur det påverkar människors vardag saknas fortfarande i forskningen.
Patientrapporterade resultatmått (PROM) och fokusgruppsdiskussioner är därför använda som datainsamling i denna avhandling. Deltagare i studierna i denna avhandling är både kvinnor och män beroende på tidigare beskrivna könsskillnader i RA. I vilken grad smärta och delaktighet har minskat eller kvarstår efter tillgång till biologiska läkemedel har inte studerats i tidigare. Det finns därför ett behov av att studera smärta och relationen mellan smärta och delaktighet i dagliga aktiviteter för att identifiera otillfredsställda behov av multiprofessionella insatser i rehabilitering. Riktade till de olika behov och krav som uttrycks av kvinnor och män med RA idag. Vilket innebär att det finns ett behov av att utveckla kunskap och metoder i rehabilitering inom reumatologin. Kunskapen denna avhandling genererar kommer att ge en grund för detta.
Studierna genomförs i samarbete med reumatologenheter i landstingen i Jönköpings, Kalmar län och Östergötland. Brukarmedverkan i forskningen sker här genom samarbete med en av Reumatikerförbundet utbildad forskningspartner. Disputerade med avhandlingen Pain and its relation to participation in valued activities in rheumatoid arthritis, den 18 september 2015.